niedziela, listopada 12, 2017

NIEDZIELA Z KSIĄŻKĄ | LEKSYKON SMAKÓW | KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU

Od jakiegoś czasu możecie spotkać u mnie w niedziele recenzje książek. Postanowiłam stworzyć z tego pewnego rodzaju cykl o nazwie "Niedziela z książką". Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu i z przyjemnością będzie poznawać ze mną nowości wydawnicze.
Dzisiaj chcę Wam przedstawić dwie nowości wydawnictwa Buchmann - "Leksykon smaków" Niki Segnit oraz "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" Olii Hercules.

LEKSYKON SMAKÓW, NIKI SEGNIT

LEKSYKON SMAKÓW, NIKI SEGNIT

Biblia każdego smakosza !
Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny?
Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…
Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).
Książka idealna do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura dla relaksu albo do poduszki – czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii i kołokulinarnych ciekawostek. 
(Źródło: empik.com)

LEKSYKON SMAKÓW, NIKI SEGNIT

Łączenie smaków w kuchni bywa naprawdę problematyczne. Już nie raz spowodowałam małą smakową katastrofę łącząc produkty, które kompletnie do siebie nie pasowały. 
Na polskie wydanie Leksykonu smaków czekałam naprawdę długo i w końcu się doczekałam. W książce mamy aż 99 produktów, które dzięki podziałowi na tożsamości smaku sprawiają, że z łatwością możemy odnaleźć dany produkt, czyli interesujący nas smak. Autorka połączyła je w pary stwarzając prawie 5000 kombinacji, a opisała prawie 1000. 
Leksykon smaków to totalny must have w każdej kuchni. Znajdziemy w nim nie tylko tradycyjne, znane nam od lat połączenia smaków, ale również połączenia innowacyjne i zaskakujące, ale idealnie do siebie pasujące. Jest to pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski, i w ogóle się nie znudziłam :)

KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU, OLIA HERCULES

KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU, OLIA HERCULES

Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.
(Źródło: taniaksiazka.pl)

KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU, OLIA HERCULES

Kaukasis to książka przepięknie wydana. Wszystko zaczyna się od bogato ilustrowanej okładki, która zapowiada zabranie nas w podróż w nieznane nam regiony świata. W książce znajdziemy przepiękne fotografie dań oraz regionu kaukaskiego.
Kaukasis to nie tylko przepisy, ale także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Kuchnia dla Gruzinów to bardzo ważny element tradycji i kultury, dlatego bardzo się cieszę, że autorka zdecydowała się na ukazanie czytelnikowi nie tylko surowych przepisów, ale także tego, co towarzyszy przygotowaniom posiłków.

KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU, OLIA HERCULES

Przyznam Wam się szczerze, że nigdy nie próbowałam kaukaskiej kuchni, nie znałam też żadnych ich potraw. Przeglądając książkę trafiłam na kilka smakowicie wyglądających przepisów, które z pewnością wypróbuję, gdy tylko znajdę chwilkę wolnego czasu. 
Co zaskoczyło mnie w tej kuchni ? Na pewno bogactwo warzyw oraz orzechów. Tych ostatnich znajdziemy naprawdę sporo w przedstawionych przepisach. Dla mnie to naprawdę świetna wiadomość, ponieważ orzechy uwielbiam w każdej postaci i bardzo chętnie wypróbuję je w nieznanych mi dotąd połączeniach. 
W książce znajdują się przepisy zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców, dlatego książka będzie świetnym pomysłem na prezent na zbliżające się Mikołajki :)

Lubicie eksperymentować w kuchni ?

6 komentarzy:

  1. Oj, ja mało gotuję, ale książki wydają się być ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Życie w Azji nauczyło mnie improwizacji w kuchni ;D Gdy nie wiem co włożyć do garnka, zwyczajnie próbuję zmieszać smaki. Czasem działa i tworzę coś pysznie zjadliwego, a czasem zastanawiam się co też mi wpadło o głowy ;D
    Te książki mogą być świetną inspiracją!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Ci zazdroszczę ♥ Pewnie tamta kuchnia jest całkiem inna niż dostępna w PL, niby azjatycka :)

      Usuń
  3. Ja nie przepadam :D Gotuję schematycznie - mielony, schabowy, rosół itp. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię klasykę, ale czasami warto poeksperymentować :)

      Usuń

Copyright © 2017 fotografka bloguje