Dzisiaj chcę Wam przedstawić dwie nowości wydawnictwa Buchmann - "Leksykon smaków" Niki Segnit oraz "Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu" Olii Hercules.
LEKSYKON SMAKÓW, NIKI SEGNIT
Biblia każdego smakosza !
Książka określana mianem arcydzieła i nazywana biblią smaków, przetłumaczona na kilkanaście języków, rewelacyjna i rewolucyjna książka dla wszystkich miłośników gotowania, poszukiwaczy nowych smaków i ich kombinacji.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jedne produkty w połączeniu z innymi dają wspaniały efekt, a niektóre zestawienia smakują wręcz obrzydliwie? A może szukaliście sprawdzonego, lecz niebanalnego pomysłu na to, co zrobić na przykład z pękiem botwiny?
Segnit w wyczerpujący sposób opisuje tradycyjne połączenia smaków, takie jak jabłko i wieprzowina, jagnięcina z morelami czy świeży ogórek z koperkiem, omawia połączenia mniej oczywiste, jednakże znane i lubiane (np. czekolada z chili, burak z serem kozim), ale sięga również po całkowicie niebanalne, czasem nawet ryzykowne zestawienia smaków: łączy wołowinę i cytrusy, grzyby z borówkami, ostrygi z arbuzem, a nawet kaszankę z czekoladą…
Rozmiar przedsięwzięcia jest imponujący. Autorka wybrała 99 produktów i podzieliła je na grupy wg tożsamości smaku – m.in. pieczony (czekolada, kawa, orzeszki ziemne), mięsny (kurczak, wieprzowina, wątroba), ziemisty (kumin, grzyby, buraki), morski (kawior, ostrygi, skorupiaki, białe ryby), leśny (orzechy laskowe, dynia piżmowa, kasztany). Następnie połączyła poszczególne składniki w pary i stworzyła własną smakową paletę, co przyniosło gigantyczną liczbę kombinacji (niemal 5 tysięcy – w książce opisanych jest blisko 1000).
Książka idealna do eksperymentowania w kuchni, ale sprawdzi się też jako smakowita lektura dla relaksu albo do poduszki – czytelnik znajdzie tutaj wiele informacji na temat historii i kołokulinarnych ciekawostek.
(Źródło: empik.com)
Łączenie smaków w kuchni bywa naprawdę problematyczne. Już nie raz spowodowałam małą smakową katastrofę łącząc produkty, które kompletnie do siebie nie pasowały.
Na polskie wydanie Leksykonu smaków czekałam naprawdę długo i w końcu się doczekałam. W książce mamy aż 99 produktów, które dzięki podziałowi na tożsamości smaku sprawiają, że z łatwością możemy odnaleźć dany produkt, czyli interesujący nas smak. Autorka połączyła je w pary stwarzając prawie 5000 kombinacji, a opisała prawie 1000.
Leksykon smaków to totalny must have w każdej kuchni. Znajdziemy w nim nie tylko tradycyjne, znane nam od lat połączenia smaków, ale również połączenia innowacyjne i zaskakujące, ale idealnie do siebie pasujące. Jest to pierwsza książka kulinarna, którą przeczytałam od deski do deski, i w ogóle się nie znudziłam :)
KAUKASIS. KULINARNA PODRÓŻ PO GRUZJI I INNYCH KRAJACH KAUKAZU, OLIA HERCULES
Imponująca rozmachem opowieść zapisana w przepisach, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu – pomostu łączącego Europę z Azją.
Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.
(Źródło: taniaksiazka.pl)
Kaukasis to nie tylko przepisy, ale także ciekawostki o kulturze i tradycjach gruzińskich. Kuchnia dla Gruzinów to bardzo ważny element tradycji i kultury, dlatego bardzo się cieszę, że autorka zdecydowała się na ukazanie czytelnikowi nie tylko surowych przepisów, ale także tego, co towarzyszy przygotowaniom posiłków.
Przyznam Wam się szczerze, że nigdy nie próbowałam kaukaskiej kuchni, nie znałam też żadnych ich potraw. Przeglądając książkę trafiłam na kilka smakowicie wyglądających przepisów, które z pewnością wypróbuję, gdy tylko znajdę chwilkę wolnego czasu.
Co zaskoczyło mnie w tej kuchni ? Na pewno bogactwo warzyw oraz orzechów. Tych ostatnich znajdziemy naprawdę sporo w przedstawionych przepisach. Dla mnie to naprawdę świetna wiadomość, ponieważ orzechy uwielbiam w każdej postaci i bardzo chętnie wypróbuję je w nieznanych mi dotąd połączeniach.
W książce znajdują się przepisy zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców, dlatego książka będzie świetnym pomysłem na prezent na zbliżające się Mikołajki :)
Lubicie eksperymentować w kuchni ?
Oj, ja mało gotuję, ale książki wydają się być ciekawe.
OdpowiedzUsuńSą bardzo ciekawe ;)
UsuńŻycie w Azji nauczyło mnie improwizacji w kuchni ;D Gdy nie wiem co włożyć do garnka, zwyczajnie próbuję zmieszać smaki. Czasem działa i tworzę coś pysznie zjadliwego, a czasem zastanawiam się co też mi wpadło o głowy ;D
OdpowiedzUsuńTe książki mogą być świetną inspiracją!
Ale Ci zazdroszczę ♥ Pewnie tamta kuchnia jest całkiem inna niż dostępna w PL, niby azjatycka :)
UsuńJa nie przepadam :D Gotuję schematycznie - mielony, schabowy, rosół itp. :P
OdpowiedzUsuńTeż lubię klasykę, ale czasami warto poeksperymentować :)
Usuń