Gdy nie potrzebuję pobudzenia kofeiną, to wybieram kawę zbożową, zazwyczaj smakową. Jednak na co dzień, poranna kawa to dla mnie obowiązkowa pozycja i nie wyobrażam sobie wyjścia z domu bez chociażby małej filiżanki czarnego płynu.
Dlatego dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami na temat kawy :) Mam też dla Was pewną niespodziankę, ale o tym będziecie mogli przeczytać w dalszej części posta :)
Nie wiem czy wiecie, ale gardenia (roślina okrytonasienna) oraz kawowiec mają wspólne...geny! Właśnie od gardenii wywodzi się kawa arabika oraz robusta. Są to dwa odrębne gatunki kawy. Odróżnia je od siebie liczba chromosomów (arabika ma ich 44, a robusta 22), wielkość i kształt ziaren oraz smak i aromat.
Obecnie mamy wiele odmian i gatunków kawy. Najstarszą jest typica, czyli odmiana arabiki wywodząca się najprawdopodobniej z Jemenu lub Etiopii. To ona została rozprzestrzeniona przez Holendrów po całym świecie, gdzie zaczęła dostosowywać się do nowych warunków i mutowała w nowe odmiany.
Czy różnice między odmianami widoczne są dla nas gołym okiem ? Jak najbardziej tak ! Ziarna różnych odmian nie są takie same. Kolejne różnice możemy dostrzec już po zaparzeniu kawy - w wyglądzie, gęstości oraz smaku naparu.
Kawa to owoc. To, co nazywamy kawą to tak naprawdę wypalone ziarna owocu kawowca. Rosną one w kiściach, które z wyglądu przypominają wiśnie. Zwykle są one w kolorze czerwonym i podobnie smakują.
Im owoc jest dojrzalszy tym zawiera więcej cukru, jest bardziej słodki i pełniejszy w smaku. Najlepsze są oczywiście te idealnie dojrzałe. Niektórzy plantatorzy decydują się czasami na inną porę zbiorów, jednak robią to ze względu na jakość i smak.
Dobry plantator wie, gdzie posadzić konkretne odmiany kawowca, żeby zebrać jak najlepsze ziarna. Niektóre sadzonki potrzebują większej wysokości do uprawy, niektóre lubią tylko gleby wulkaniczne.
Plantator musi wybrać bądź jedną odmianę lub kilka, którymi chce obsadzić swoją plantację. Każda odmiana ma swoje wady i zalety. Najbardziej znana odmiana, arabika, rośnie wyżej niż robusta oraz ma większe wymagania dotyczące uprawy. Dojrzewa dłużej, ale za to jest bogata w aromaty oraz słodsza. Jej sadzonki najlepiej czują się na zachodnich i północnych zboczach w cieniu innych drzew na żyznych (wulkanicznych) glebach.
Kawy rosnące najwyżej charakteryzują się kwiatowymi i owocowymi aromatami, są słodsze oraz bardziej aromatyczne. Im kawa rośnie niżej, tym jej walory smakowe maleją. Ze względu na to, że w niższych partiach mamy więcej szkodników, pasożytów i grzybów kawowce produkują więcej kofeiny w celu ich odstraszenia, co powoduje, że ziarna mają więcej goryczy oraz są bardziej jałowe w smaku niż te rosnące wyżej.
Od momentu zasadzenia kawowca do pierwszego kwitnienia mijają...2 lata. Drzewka kwitną zazwyczaj po porze deszczowej. Mają przepiękne, białe kwiaty, które pachną podobnie do kwiatów jaśminu. Owoce dojrzewają przez 7-9 miesięcy.
Mamy trzy rodzaje zbiorów owoców. Pierwszy to zbiór maszynowy na plantacjach przemysłowych. Drugi to stripping, czyli obrywanie całych gałęzi. Trzeci, i najlepszy, to obrywanie pojedynczych owoców.
Mimo wszystko opakowanie kawy ma znaczenie. Powinno być nie tylko narzędziem marketingowym zachęcającym nas do zakupu kawy, ale również zawierać pełną etykietę produktu. Na opakowaniu koniecznie powinny znaleźć się dane o kraju pochodzenia, regionu, plantacji oraz stacji. Informacja o plantacji lub stacji wskazuje nam na to, że kawa nie pochodzi z uprawy przemysłowej. Ziarna z takich plantacji są zazwyczaj słabszej jakości.
A na koniec mam dla Was małą niespodziankę! Od 1 do 31 grudnia w sklepie internetowym konesso.pl (klik!) trwa świetna akcja promocyjna ! Wystarczy, że zrobicie zakupy o wartości 99 zł a do zamówienia dostaniecie zestaw prezentów o wartości 47 zł. W skład zestawu wchodzi:
- świąteczna kawa 100% arabika z polskie palarni Etno Cafe
- voucher o wartości 20 zł na kolejne zakupy w sklepie konesso.pl
- spinacz do kawy z logiem konesso.pl
Jeśli jesteście takimi miłośnikami kawy jak ja, to gorąco zapraszam Was do odwiedzenie tego sklepu, gdzie znajdziecie nie tylko kawy, ale również herbaty, ekspresy oraz inne akcesoria do parzenia i serwowania kawy oraz herbaty.
Skusicie się na zakupy ?
Skusicie się na zakupy ?
przepiękne zdjęcia :) a kawę uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo <3
UsuńJa zdecydowanie bardziej wolę herbatę zieloną, czerwoną lub czarną :)
OdpowiedzUsuńDla takiej miłośnicy ki kawy jak ja ten post to sama przyejmność. Super ciekawostki, piękne zdjęcia i do tego niespodzianka w formie rabatu ! "D
OdpowiedzUsuńSuper :) Cieszę się, że Ci się spodobał <3
UsuńDziękuję kochana :*
Bardzo fajnie opracowany post :) Ja lubię kawę, ale chyba większą fanką jestem...herbat ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy, informacyjny post. Oby w tym roku na zimę też takie były!
OdpowiedzUsuń