NA POCZĄTEK
Zacznijmy od tego, jakie składniki będą nam potrzebne, żeby zrobić ciasto gofrowe.
Składniki (na 10-12 gofrów)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 2 jajka
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Zrobienie ciasta gofrowego jest dziecinnie proste. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy mikserem. Możemy do tego wykorzystać też ręczną trzepaczkę, ale zdecydowanie bardziej polecam rozwiązanie z użyciem robota, który ułatwi i przyśpieszy naszą pracę.
Ja od jakiegoś czasu używam do tego celu miksera ręcznego Breville (klik!) z technologią HeatSoft, która podgrzewa masło w trakcie miksowania, dzięki czemu moje wypieki i desery są puszyste jak nigdy dotąd.
HeatSoft delikatnie ogrzewa zimne składniki ciepłym powietrzem wypuszczanym poprzez dyszę magnetyczną, doprowadzając je do temperatury pokojowej 12 razy szybciej, co eliminuje konieczność planowania pieczenia z wyprzedzeniem.
Mikser ma 7 poziomów prędkości, które umożliwiają przygotowanie różnego rodzaju ciast, a przycisk zwiększania mocy zapewnia dodatkową moc wybranego ustawienia prędkości np.: podczas mieszania gęstego ciasta.
W zestawie z robotem otrzymujemy plastikowy pojemnik, w którym możemy przechowywać nie tylko sam robot, ale również dołączone do niego 3 rodzaje końcówek (mieszaki do ciasta, ubijaczka, trzepaki).
GOFROWNICA - RZECZ NIEZBĘDNA
Oczywiście niezbędną rzeczą do przygotowania gofrów w domu jest gofrownica. Do tej pory używałam zwykłej gofrownicy z sieciówki, w której przygotowanie gofrów trwało wieczność. Gofrownica Breville (klik!) wyposażona jest w płyty grzewcze pokryte powłoką DuraCeramic. Jest to powłoka ceramiczna, która przekazuje ciepło szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu. Powłoka ta odporna jest też na zarysowania i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające przywieraniu.
INSTA-FRIENDLY GOFRY
Aby uzyskać doskonałe gofry wlewamy ok.chochlę ciasta (75 ml) na środek każdej płyty grzewczej. Wtedy uzyskujemy grube i duże gofry. Ale często pytacie mnie na Instagramie, gdzie kupiłam albo gdzie zrobiłam takie małe gofry, które najczęściej pojawiają się u mnie na zdjęciach. Otóż odpowiedź jest bardzo prosta - wlewam bardzo mało ciasta na środek płytki. Dzięki temu mam malutkie gofry, które wyglądają bardzo insta-friendly.
Do gofrów najbardziej polecam wam bitą śmietanę. Najlepiej 30% albo 36%. Żeby była jeszcze smaczniejsza polecam po ubiciu dodać cukru pudru (zależnie od preferencji - ja dodaję 1 łyżkę) oraz cukru wanilinowego, dzięki czemu śmietana jest przepyszna.
Na bitą śmietanę najlepiej wyłożyć świeże lub mrożone (najczęściej właśnie takie pojawiają się na Instagramie wraz z malowniczym szronem, który się na nich tworzy) owoce, orzechy, bakalie lub tartą czekoladę. Dodatki, które pojawią się na Waszych gofrach zostawiam już Waszej wyobraźni.
Gofry możemy zrobić również w wersji wytrawnej. Wówczas nie dodajemy do nich cukru pudru. Możemy je podawać z różnego rodzaju pastami, warzywami, jajkiem sadzonym i wieloma innymi dodatkami.
Skusiłam Was słodki weekendowy deser ? Lubicie gofry ?
Post powstał we współpracy z marką Breville
Ale mi się marzą już takie truskaweczki z działki <3
OdpowiedzUsuńJa bym sobie chętnie zjadła gofra z sosem toffi.
OdpowiedzUsuńDobry goferek to podstawa :) mniam ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że takie pyszne gofry, moi bliscy pochłoneliby na miejscu :)
OdpowiedzUsuńO mniam jakie tu pyszności!
OdpowiedzUsuńAle apetytu mi narobiłaś na gofry. Mniam!!
OdpowiedzUsuńMmmmm... Wyglądają pięknie! I pewno są nieziemskie ;)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom ciężko o dobry przepis na gofry :). Przetestowałam kilka i nie do końca były takie jak być powinny.
OdpowiedzUsuńNie mam robota :/
Gofry z bitą śmietaną i owocami - marzenie :D
OdpowiedzUsuńDziecko mi zaglądało przez ramię jak wpadłam na twój Instagram. Zażyczył sobie gofrów 😁
OdpowiedzUsuńTeraz bym sobie taki deserek zjadła :) mmmm musze kupić sprzęt :p
OdpowiedzUsuńTakie deserki to bardzo lubię i narobiłaś mi ogromnego smaka na gofry :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Gofry z bitą śmietaną zawsze spoko :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry, gdybym się nie kontrolowała to bym była szersza niż wyższa 😂
OdpowiedzUsuńMój syn szaleje za goframi...
OdpowiedzUsuńNo narobiłaś mi mega smaka chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńUwielbiam gofry! Od kiedy kupiłam porządną gofrownicę to robię bardzo często :)
OdpowiedzUsuńMm... aż zglodnialam. Co za pyszności!!!
OdpowiedzUsuńChyba dzisiaj przygotuję gofry dla rodzinki do niedzielnej kawy :)
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła! Szkoda, że nie mam gofrownicy ;)
OdpowiedzUsuńPS. Ładne zdjęcia 😊
Ooo, gofry! To coś zdecydowanie dla mnie!
OdpowiedzUsuńGofry to wprost uwielbiam, chyba zrobię je jeszcze dzisiaj! 💕
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci :)) uwielbiam gofry, kojarzą mi się z morzem.
OdpowiedzUsuń