Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić dość nietypowym sposobem wyostrzania zdjęć kulinarnych (ale możecie go wykorzystać również do wyostrzania innych zdjęć), a mianowicie wykorzystaniem filtra górnoprzepustowego w celu wyostrzenia detali na zdjęciu. Jest to dość nietypowy i rzadko stosowany sposób na wyostrzenie, ale daje naprawdę świetne rezultaty.
WYOSTRZANIE ZDJĘĆ KULINARNYCH Z WYKORZYSTANIEM FILTRA GÓRNOPRZEPUSTOWEGO
Filtr górnoprzepustowy zapewnia wyjątkowo silne wyostrzenie obrazu. Powoduje zaakcentowanie wszystkich krawędzi obiektów, a wyeksponowanie tych krawędzi może stworzyć wrażenie bardzo dużej ostrości.
Zacznijmy od powielenia warstwy Background (Tło) za pomocą skrótu Ctrl+J, a potem z menu Filter/Other (Filtr/Inne) wybierz polecenie High Pass (Górnoprzepustowy).
Przeciągnij suwak Radius (Promień) do konća w lewą stronę (całe zdjęcie stanie się wtedy jednolicie szare), a potem zacznij przeciągać go z powrotem w prawo, aż na podglądzie pojawią się kontury obiektów. Ja zazwyczaj (w przypadku zdjęć kulinarnych) ustawiam wartość na 10-15.
Im dalej przeciągniesz suwak, tym silniejszy będzie efekt wyostrzenia. Jeśli jednak ustawisz go za daleko, wokół konturów obiektów pojawią się wyraźne jasne otoczki.
Następnie w pasku Layers (Warstwy) wybierz tryb mieszania szarej warstwy. Jeśli zależy Ci na maksymalnym wyostrzeniu, zmień go z Normal (Zwykły) na Hard Light (Twarde światło).
Jeżeli wolisz nieco łagodniejszy efekt, wypróbuje tryb Overlay (Nakładka), a w celu uzyskania jeszcze delikatniejszego wyostrzania tryb Soft Light (Łagodne światło). Ja zazwyczaj korzystam z jednego z dwóch ostatnich wymienionych trybów mieszania.
Szara warstwa zniknie, ale zaakcentowane krawędzi pozostaną widoczne, dzięki czemu całe zdjęcie będzie się wydawało znacznie ostrzejsze. Jeśli efekt wyostrzania okaże się zbyt intensywny, możesz go wyregulować poprzez zmniejszenie wartości parametru Opacity (Krycie), znajdującego się w prawym górnym rogu panelu Layers (Warstwy).
W przypadku zdjęć kulinarnych (bo o nich dzisiaj mowa) nigdy nie pozostawiam zdjęcia z filtrem górnoprzepustowym na całej jego powierzchni. Zazwyczaj staram się tylko za jego pomocą zaakcentować najważniejsze elementy zdjęcia.
Jak to zrobić ? Na warstwę, na której mamy filtr górnoprzepustowy nakładam maskę kryjącą (Alt+Utwórz maskę warstwy).
Następnie za pomocą białego pędzla (Brush) "odkrywam" miejsca na zdjęciu, na których wyostrzeniu zależy mi najbardziej.
I gotowe! Teraz wystarczy tylko spłaszczyć warstwy i mamy gotowe, wyostrzone zdjęcie kulinarne.
Mam nadzieję, że dzięki moim poradom Wasze zdjęcia kulinarne nabiorą niezwykłego charakteru. Poniżej możecie zobaczyć jaki efekt wyostrzenia daje filtr górnoprzepustowy. Prawda, że widać różnicę ?
Jak wyostrzacie poszczególne elementy na zdjęciach ? Znaliście wcześniej narzędzie Filtr górnoprzepustowy ?
Post powstał we współpracy z marką Asus. Zdjęcia oraz wszelkie materiały powstają na laptopie Asus ZenBook Pro Duo UX581
Wow, jeszcze muszę się wiele nauczyć na temat obróbki zdjęć
OdpowiedzUsuńCiekawy poadnik, jeszcze tu wrócę <3
OdpowiedzUsuńJeszcze wiele przede mną widzę :)
OdpowiedzUsuńZnam to narzędzie, natomiast rzadko z niego korzystałam do tej pory :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie za rzadko bawię się różnymi filtrami. Jak tak patrzę na twoje zdjęcia to widzę w nich głębię. Aż miło się patrzy.
OdpowiedzUsuńZaczynam się interesować fotografia kulinarna. Zawsze podziwiam twoje dzieła 😊
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że zachwycają mnie niektóre zdjęcia kulinarne - istne dzieła sztuki.
OdpowiedzUsuńOoo fajnie wiedzieć, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje porady. Pięknie czarujesz na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńdzięki twoim poradom coraz lepiej ogarniam techniczne aspekty zdjęć :-)
OdpowiedzUsuńJest różnica :) fajna porada jak zrobić lepsze zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńBardzo cenna wskazówka dla tych co posiadają ten program :)
OdpowiedzUsuń